Recension: Los Yoyos

ripe-cherries1

kaffebär som växer på gården Los Yoyos, Honduras

Rosteri: Drop Coffee
Land: Honduras
Underart: Pacamara
Process: Tvättat
Påstådda smaker: Mango och fudge
Bryggsätt: Hario v60

Man ska inte gå saker i förväg, men jag vågar nästa lova att jag druckit min godaste kopp kaffe i år. Känslan just nu är lite som när jag hade popblogg och försökte skriva om min favoritlåt, och orden inte riktigt gjorde känslorna rättvisa, men jag ska försöka.

Bryggningen gjordes som ”vanligt” på 18g kaffe och 300g vatten + kanske 30g vatten till blomningen (en dag ska jag skriva ett lexikon med kaffeord). Malningsgrad 1,5 över medium på Wilfakvarnen. Jag gjorde en ganska snabb bryggning, tror att allt vatten hade runnit igenom på kanske dryga två minuter.

Smaken då? Som oftast när man brygger i v60 blir smaken extremt ren och klar, kroppen blir väldigt liten, men alla smaker framträder oerhört tydligt. Till en början, när kaffet fortfarande var ganska varmt, var det mycket sött, tropiska frukter överallt. Drop hävdar själva att det finns mango i koppen, och det gick att hitta, men även söt ananas och papaya. När kaffet sedan svalnade framträdde en större beska, men fortfarande oerhört angenäm smak. För att försöka förklara kan man snarast säga att beskan blev ett väldigt bra komplement till den annars väldigt söta koppen kaffe.

Den där fudgen då? Visst fanns den där, men snarast i munkänslan som var oerhört krämig och där påminde lite om just fudge. Dock inte den överdrivet söta smaken av fudge, utan man hittar den mer i gräddigheten som infinner sig mycket elegant när kaffet svalnar litegrann.

Hursomhelst, för att sammanfatta: jag kommer ha svårt att hitta ett bättre kaffe i år. Det är ett hysteriskt sött kaffe, så om du gillar syrliga afrikanska kaffen kanske det här inte är någonting för dig, men du måste nästan prova om du får tag på ett paket. Jag har tyvärr inte hittat någon webshop som säljer det (inte ens Drop Coffee själva har det i sin butik på nätet), men hittar du det så köp, brygg och njut. Jag vågar lova att du kommer göra det.

Lästips:

En text om farmen Los Yoyos

Uppdatering! Drop coffee har nu lagt in kaffet i sin webshop, in och köp!

En reaktion på ”Recension: Los Yoyos

  1. Pingback: En liten årssammanfattning | En kopp till

Lämna en kommentar