Stockholm Coffee Crawl 2013

Ledsen för lite bloggtorka, men nu tänker vi inte mer på det!

Jag fyllde 30 för några veckor sedan, det bjöds på kaffe (tack Anna, du var en grym barista) från både Kenya och Etiopien (Drop Coffee Ndimaini och Love Coffee Kochere) och gott kaffebröd. Jag fick en massa kaffe i present (har en hel del att recensera framöver), och av min fru blev jag bjuden på en stockholmshelg med inbokat teaterbesök nu i helgen som passerade. Jag åtog mig uppgiften att guida till, och bjuda på, finkaffe. Här kommer en snabbgenomgång av helgens konsumtion:

Frukost: Kaffe från automat på hotellet.

Jag tryckte på knappen ”dubbel espresso”, fick typ en hel kopp bryggkaffe som var väldigt starkt. Och bränt. Och smaklöst. Jag drack inte upp den.

Elvakaffe lördag: Kafé Esaias

Nu drack vi Esaias egen bryggblandning, rostad av Da Matteo. Den var fantastisk, bryggd alldeles lagom, inte för stark, men inte heller för svag vilket ibland kan vara en fara på specialkaféer. Kaffet var en blandning med 50% Etiopien (Kochere) och 50% Brasilien (tror det var Capão Grande). Mycket god, för min smak kanske lite för mycket kropp, men som Anna sade så smakade den kaffe på riktigt, mer kaffe än special så att säga.

Nöjd kille häller upp sin Geisha i glaskopp (förhöjde smaken faktiskt!)

Nöjd kille häller upp sin Geisha i glaskopp (förhöjde smaken faktiskt!)

Eftermiddagskopp 1: Johan & Nyströms konceptbutik.

Här blev det en aeropress av Panama Esmeralda Geisha. Vi snackar specialkaffets specialkaffe, det nördarna helst vill ha. Oerhört floralt, söt frukt, låg syra. Jag älskade det, men kan förstå att man inte uppskattar det om man inte är van vid specialkaffe. En oerhört spännande kopp. Dessutom åt vi kanske den macaron vi någonsin smakat. En bonus är att butiken är oerhört snygg och personalen väldigt trevlig och måna om att berätta och utbilda om kaffet och tillredningsmetoderna. Tummen upp också för deras nya teburkar, vansinnigt fin design!

Eftermiddagskopp 2 och 3: Drop Coffee

Det är ingen hemlighet att jag älskar Drop. Dock har jag nog ofta tyckt bättre om dem som rosteri än som kafé. Jag har alltid druckit bryggkaffe där, vilket varit lite av en chansning, ibland har det blivit väl svagt, även för mig. Nu till viktiga saker: fråga mig inte varför jag aldrig druckit cappuccino där förut, det är nämligen en av de största missarna i min kaffekarriär hittills. Jag ville prova espresso från deras nya La Marzocco, och beställde en dubbel espresso och en cappu.

IMG_2453

turkosa koppar, självklart!

De gjorde min cappu på Los Yoyos (årets bästa bryggkaffe hittills i min bok), och det var den godaste cappuccino jag någonsin druckit. Samma kaffe som espresso var… surt, Anna beskrev det som att dricka en citron. Tillsammans med mjölken blev det syrligt, oerhört sött och krämigt. Skynda dig dit, bönorna är snart slut!

Elvakaffe söndag: Kafe Esaias igen

IMG_2462

Joel gör fantastiskt kaffe till mig

Anna ville dricka bryggblandningen igen, med rätta. Jag ville dels prova en Portland-espresso (nakenfilter alltså), och så ville jag smaka kaffe bryggt i Chemex, bryggaren man har hört så mycket om. Espresson var väldigt syrlig, men med mer ”botten” än den på Drop Coffee, Annas bryggblandning var lika bra idag. Chemexen då? Äh, skjut mig, den var fantastisk! Joel på Esaias bryggde på Etiopien Chelba, en natural som hade oerhört mycket jordgubbstoner, en ganska undangömd, men mycket trevlig syra och en alldeles lagom kropp. Fantastiskt kaffe, oerhört trevligt bemötande och en vilja att sprida kaffekunskap gjorde att jag ”spontanköpte” en Chemex här, tillsammans med deras bryggblandning. Jag har gjort kaffe i chemexen hemma nu, och det verkar i stort sett vara omöjligt att göra dåligt kaffe i den.

Efter elvakaffet åkte vi hem igen och drömde om att även Örebro ska ha kaféer som faktiskt bryr sig om vad de serverar i koppen. Vi gjorde också varsin topplista, de såg ut som följer:

Petter:

  1. Chemex på Esaias. Helt magisk
  2. Cappuccino på Drop Coffee, den bästa jag någonsin druckit
  3. Geisha på J&N. En lyxig känsla och fantastiskt floralt
  4. Bryggblandning på Esaias. Gott, jättegott, men inte något jag drömmer om

Anna:

  1. Esaias bryggblandning
  2. Chemex på Esaias
  3. Cappuccino på Drop
  4. Santa Isabel på J&N

På återhörande snart. Det ska recenseras kaffe här på bloggen!

En reaktion på ”Stockholm Coffee Crawl 2013

  1. Pingback: En liten årssammanfattning | En kopp till

Lämna en kommentar